Astronóm Tycho Brahe nezomrel na otravu ortuťou, vedci ju vylúčili

15.11.2012 Celý región

Praha 15. novembra (TASR) - Vedci, ktorí pred dvoma rokmi v Prahe exhumovali telesné pozostatky dánskeho astronóma Tycha Braha, vylúčili možnosť, že v roku 1601 zomrel na otravu ortuťou. Pravdepodobne zomrel prirodzenou smrťou, citoval dnes dánskych vedcov server novinky.cz.

Vedci na základe analýzy vzoriek z jeho brady dospeli k záveru, že "koncentrácie ortuti neboli dostatočne vysoké", aby spôsobili jeho smrť.

Spolu s ortuťou našli v jeho telesných ostatkoch známky zlata a striebra, čo naznačuje, že pred smrťou bral nejaké lieky, citovali novinky.cz dánsky denník Politiken.

Slávny astronóm, ktorý položil základy modernej astronómie, žil na prelome 16. a 17. storočia v Prahe a pochovali ho v Týnskom chráme. Dlho panovalo presvedčenie, že jeho smrť vo veku 54 rokov zavinil prasknutý mechúr, to je však podľa lekárov nezmysel.

Doteraz sa za možnú príčinu jeho smrti považovalo zlyhanie obličiek alebo otrava ortuťou, ktorá to mohla vyvolať. Dáni zvažovali, že mohol byť otrávený ortuťou napríklad na príkaz dánskeho kráľa Kristiána IV.
 

Vyberte región